+385 1 482 0 200 [email protected]

 

Dnevnički zapis 13. ožujak 2017.

Rižo, volim te!

 

Riso io ti amo, uzvikuju talijanski majstori koji su prepoznali iznimne recepte Ane Grgić i sada ju redovito uvrštavaju u svoje godišnjake najboljih rižota svijeta

[fb_button]

rene gastroposao Esplanade Chef Ana Grgic 03Uvijek me razveseli osmijeh Ane Grgić.

Iskren, prirodan, njime me dočeka u maloj prostoriji između kuhinje i dvorane Zinfandela.

Vjerujem kako je to siguran znak da  ju kuhanje još uvijek veseli. U takvim prilikama kada ju odvlačim od štednjaka razgovaramo kratko, konkretno. U prošli smo petak dogovarali kuharski susret chefova na temu rižoto.

Rižoto je Ani osobito drag. Njime je stekla velika priznanja.

Naime talijanski proizvođač Gallo svake godine odabire najbolje nove kreacije, koje potom objavljuju u tematskoj kuharici na talijanskom i engleskom jeziku.

 

Rižoto Ane Grgić odabran je i u ovom  upravo objavljenom desetom izdanju.  Urednik izdanja u pohvalama Ani ističe kako ona odlično koristi hrvatsku tradiciju za originalne iskorake.

risogallo rene gastroposaoOvaj put je Anin recept bio “Kremasti rižoto od bundeve s hrskavom teletinom”. S ovim je rižotom Ana potvrdila svoje, kako kaže Allan Bay urednik ovog izdanja, “ekskluzivno članstvo u svjetskom klubu restorana koji poslužuju prvorazredni rižoto”.

Riso… io ti amo, e il mio amore  e eterno”, uzvikuje uvodničar Giovanni Rana, “rižo, volim te i moje je ljubav vječna”.

Talijanski ovisnici umjetnosti rižota svojom su  prekrasnom ovisnošću uspjeli zaraziti šmekerski svijet.

Neobično je kako su Talijani prigrlili azijsku žitaricu i razvili potpuno suprotan pristup riži od kanona klasičnih kineskih ili japanskih kuhinja. Na dalekom istoku riža nije samo temelj prehrane.

 

 

Ona pročišćava nepce. nakon zalogaja prepunih intenzivnih začina slijedi snježno bijeli purifikator.

Talijani su okrenuli priču; riža je medij koji privlači arome i zatim informacije o okusima podatno prenosi osjetilima.

Ana grgic rene gastroposao2

U tom prožimanju i protoku senzacija osjetilima riža je bez premca,

Superiorna je čak i tjestenini, (Pasta, naravno ima neka svoja iznimna obilježja, prije svega mogućnost savršene forme za svaki pojedini umak).

Između ova dva pristupa riži mi smo naravno usvojili talijanski i prigrlili ga kao da je naš izvorni. Ana je najbolji dokaz ove tvrdnje.

A kakvu sam vrlo osobitu posvetu rižotima dogovorio s Anom saznat ćete uskoro.

 

Vaš Gastronomad Rene Bakalović

 

[fb_button]
Dnevnik Gastronomada by Rene Bakalović powered by Gastroposao.eu

poweredbyGastroposao

0 Comments