Dnevnički zapis 26. travanj 2017.
Medvjeđi luk – napravi pesto i prirodno snizi krvni tlak
Konzumiranje svježe biljke veže na sebe otrove i masnoće iz krvi, krvnih žila, crijeva i želuca te ih izbacuje iz tijela. Na dulje vrijeme najbolje ga je čuvati u ulju, zato – napravite pesto od medvjeđeg luka za koji vam donosimo jednostavan recept
[fb_button]
Sinonimi za medvjeđi luk su srijemuš, divlji luk i još neki, među njima i zmijski luk. Ovaj pomalo zlokobni naziv upozorava na dvojnike medvjeđeg luka.
Ima ih čak tri, opasno su mu nalik, osobito u mladom razvojnom stadiju i sva tri su otrovna, zagrobno nas upozorava veliki znalac Ljubiša Grlić u Enciklopediji samoniklog jestivog bilja.
Taj otrovni trio čine đurđica, čemerika i mrazovac. Za razliku od njih, medvjeđi je luk ne samo zanosnog okusa nego je i ljekovit, uostalom kao i sva njegova brojna obitelj.
Najbolje ga je konzumirati svježeg
Konzumiranje svježe biljke veže na sebe otrove i masnoće iz krvi, krvnih žila, crijeva i želuca te ih izbacuje iz tijela.
U obliku tinkture upija masti i pomaže čišćenju organizma od visoke količine LDL kolesterola, odmara jetru od lijekova i na dva do tri mjeseca stabilizira krvni tlak
Za razliku od nas koji mu se tek vraćamo, Nijemci ga toliko vole da im samoniklog nije dovoljno pa ga i uzgajaju.
Pretpostavljam da je i naš naziv prevedenica od njemačkog ‘der Baerlauch‘. Nijemci osobito cijene alpski srijemuš koji znade uspijevati čak i na dvije tisuće metara nadmorske visine.
Wolfram Siebeck, veliki njemački gastronom, zaslužan za korjeniti preporod njemačkog kulinarstva začetog sedamdesetih, nadahnuto je obožavao medvjeđi luk.
Od njega možete pripremati salate, juhe, umake, pesto, ili ga koristiti kao začin. Najbolje ga je jesti svježeg i nije ga preporučljivo sušiti, jer gubi svoja ljekovita svojstva. Možete ga zamrzavati, ali je najbolje da ga na duži rok čuvate u ulju.
Najbolji način za to je pesto.
Recept za pesto od medvjeđeg luka
Sastojci:
100 g medvjeđeg luka
30 ml maslinovog ulja
20 g parmezana
20 g orašastih plodova
sol i papar
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke i izblendajte štapnim mikserom ili u mužaru.
Pesto možete koristiti za pripremu tjestenina, juha, kao dodatak umacima, ali i samostalno na krišku svježeg kruha.
Vaš Gastronomad Rene Bakalović
[fb_button]
0 Comments