Pripremite rajčice za zimu
Za sve vas koji imate viška rajčica, nudimo vam nekoliko savjeta kako ih spremiti, pa da u njihovom okusu uživate još dugo u zimu. 🙂
[fb_button]
Neki su već završili sa pripremom zimnice, a neki tek kreću. Za sve vas koji imate viška rajčica, nudimo vam nekoliko savjeta kako ih spremiti, pa da u njihovom okusu uživate još dugo u zimu. 🙂
Sve rajčice prije bilo kojeg postupka morate oprati i provjeriti da nisu slučajno nagnječene ili trule.
Obzirom da je sunca sve manje, može se dogoditi da imate dosta zelenih rajčica s kojima jednostavno ne znate što napraviti. Upravo te zelene rajčice su idealne za kiseljenje.
Recept za kisele zelene rajčice – (zar nije bio i neki film, takvog naziva?)
Za ovaj postupak dovoljno vam je:
7-8 većih zelenih rajčica
0.5 l vode
0.5 l octa
2 žlice soli
3 češnja češnjaka
3 žlica šećera
6 grančica svježeg kopra ili 6 lovorovog lista
Zakuhajte u velikom loncu vodu, ocat i sol. U 3 sterilizirane i vruće staklenke (možete ih zagrijati u pećnici) ravnomjerno rasporedite šećer.
Dodajte zelene rajčice, k
oje ste prethodno prerezali na manje dijelove i prelijte ih vodom ih velikog lonca.
Ako imate male zelene rajčice, njih ne režite nego ih na nekoliko mjesta izbotite iglom. Na vrh dodajte očišćeni češnjak i začin, pa lagano potisnite cijeli sa
držaj u staklenku.
Pripazite da ne ulijete vode skroz do vrha, pa staklenke zatvorite toplim, steriliziranim poklopcima i dodatnih ih stavite u kipuću vodenu kupelj na 15 minuta. Izvadite ih iz vode, ostavite da miruju narednih 24 sata i povremeno provjeravajte da li su staklenke čvrsto zatvorene.
Ukiseljene rajčice su spremne za jelo nakon 3 tjedna.
Ukoliko ste kiselili male rajčice, onda pričekajte 6 tjedana prije upotrebe.
Konzervirane rajčice
Potrebno je:
14 rajčica srednje veličine
Limunska kiselina ili limunov sok
Prije nego počnete, urežite na dnu svake rajčice slovo x. Blanširajte rajčice 30 do 60 sekundi. Iz vrele vode iz prebacite odmah u posudu sa hladnom vodom jer ćete ih na taj način najlakše oguliti (plus, zato ste urezivali slovo x).
Zatim ih prerežite na četvrtine i stavite u tavu da se zagriju. Lagano ih gnječite vilicom i tu “smjesu” prebacite u sterilizirane staklenke.
svaku dodatno ubacite 2 žlice limunovog soka ili 1/4 limunske kiseline i zatvorite steriliziranim poklopcima.
U nekim kuharicama postoji verzija da i ove staklenke stavite u kipuću vodenu kupelj na 45 minuta, s time da staklenke moraju biti skroz u vodi.
Također ih pustite da miruju 24 sata i povremeno provjeravajte poklopce.
Pravilno zatvorene konzervirane rajčice mogu izdržati na sobnoj temperaturi od 6 mjeseci do godinu dana.
I za kraj, najjednostavniji postupak:
Sušene rajčice svima, a ne samo onima koji imaju dehidrator!
Količina rajčica ovisi o tome koliko je velik lim za pečenje.
Maslinovo ulje
Sol i papar
Zagrijte pećnicu na 100 stupnjeva Celzijusa.
Rajčice prepolovite na pola, posložite ih u lim za pečenje na način da prerezana strana bude prema gore, poprskajte maslinovim uljem, te lagano posolite i popaprite.
Da bi dobili dehidrirane rajčice, potrebno ih je sušiti u pećnici 10 do 15 sati na temperaturi od 50 stupnjeva Celzijusa.
Tako sušene rajčice možete ili zamrznuti ili staviti u staklenku i preliti maslinovim uljem.
Smrzute možete imati do 6 mjeseci, a ove u staklenci do tjedan dana.
[fb_button]