+385 1 482 0 200 [email protected]

 

Zutiklik.hrSvi koji povezuju ljude dobro znaju da će najprijemčivije dočarati neku kulturu kroz organoleptičke doživljaje okusa, mirisa
i uresa hrane i pića koje ćemo staviti na stol. To je jedna od najboljih poveznica koja, onome kojemu dolazimo, dočarava doživljaje kraja odakle putujemo

[fb_button]

Dubrovačka diplomacija bilježi izbor jeftinih slatkiša koje bi nabavljali u Janjevu kada bi putem prema Istanbulu pribavljali poklone za sultana. Mirisi tih slastica privlačili bi pse, a dubrovački bi diplomati svoje darove sultanu redovito predavali prigodom lova kako bi se umanjila činjenica da se zapravo radi o jeftinom poklonu.

Turski svijet poznavao je hanove, koji su bili konačišta za putujuće, a rimska kultura poznavala je stancije, gostionice i hotele.

Posebno važan status u povezivanju uživala je pošta koja je u Europi razvila veliku mrežu poštanskih hotela. Na poštanskim putovima obavljala se i iznimno bogata razmjena, pa je stoga još i danas na velikom glasu Hotel Post u Beču.

map 3483539 640

Taj je hotel isprva bio pozicioniran u dunavskoj luci da bi s razvojem tramvaja konačno našao svoje mjesto u centru grada. Stoljetna povezanost društva, putovanja, gastronomije i kulture utjelovljena je u ovom poštanskom zdanju. Taj je objekt bio prva Mozartova rezidencija, ondje su odsjedali i Chopin, Nietzche, Wagner i mnogi drugi mislioci svoga vremena, pa i Robert Blum, koji je u istom objektu bio uhićen.

Sve povjesnice reformskog i renesansnog vremena ostale su objedinjene u kuhinji poštanskog hotela, a sve pošte i danas nastoje njegovati kulturu razmjene. Kada topovi pucaju, muze šute, poznata je izreka; jedino pismonoše, glasonoše i diplomati pokušavaju održati povezivanje među ljudima. Kuhinja je pri tome povezivanju jedan od najvažnijih elemenata.

 

U svojoj misiji Hrvatska pošta i danas, koliko je moguće, poklanja pozornost gastronomiji. U svojoj internetskoj trgovini, u rubrici www.zutiklik.hr/klikni-na-domace, naći ćemo izvorne proizvode hrvatskoga sela. Povezivanje i razmjena iznjedrili su čitav smjer u kulinarstvu koji je spojio kontinent i Mediteran s Azijom, pa se već dva desetljeća predstavlja kao „Fusion“ kuhinja. Pitanje je kakav bi bio razvoj gastronomije da nije bilo hrabrih poštara i ostalih pronositelja razmjene kultura.

Klikni i kupi domaće na Žutom Kliku

[fb_button]