+385 1 482 0 200 [email protected]

Napredna škola kuhanja

gastronomadi_potDođite i pridružite nam se u mirisnom svijetu kuhanja na naprednom tečaju kuhanja.

Predznanje za ovu školu je potrebno – škola je namijenjena članovima udruge koji su prethodno bili u članstvu sa početnom školom kuhanja, te su istu i dovršili. Iznimno – uz odobrenje komisije udruge, u ovaj oblik članstva mogu se primiti profesionalni kuhari uz uvjet prethodnog testiranja znanja

Škola se odvija prema posebnom rasporedu – subotom, te petkom i subotom, kroz osam tjedana naučiti ćete baratati s kuharskim tehnikama i pripremati obroke po pravilima profesionalnih kuhara.

Obrađuju se područja pripreme složenijih juha, raznih klasičnih, francuskih, ali i modernih umaka, mesa sada prolaze i marinade, kobasice, aspike, confite, paštete…, a ribe postaju kokteli, savouri, pa čak i pašticade.

Dublje se bavimo masnoćama i želatinama, detaljnije učimo termike kuhanja, pirjanja, krčkanja, blanširanja, poširanja.

Namirnice se obrađuju preciznije, tanjuri poprimaju forme i formate. I deserti napreduju zajedno s polaznicima s početnog tečaja – učimo izradu ganache-a za praline, crnih biskvita, tehnike topljenja čokolade za praline i truffle, radimo glazure i karamelizirana voća.

Važno - Profesionalci koji nisu prošli metodologiju AK-001, trebaju proći osnovnu verifikaciju znanja.
Edukacija AK-002 je nastavak osnovne škole kuhanja, te se temelji na kuharskoj metodologiji Gastronomada, kao i tehnikama i termikama pripreme nastale iz moderne kuharske prakse, stoga je nužno prikupiti osnovne informacije o znanjima, interesima i područjim zanimanja kod profesionalnih kuhara. Verifikacija se provodi ispunjavanjem anketnog obrasca nakon prijave za tečaj.
O tečajuProgram EdukacijePotrebno je znati

skola_za_napredne2U našem gastronomskom centru, klubu Gastronomadaprofesionalni kuhari i gastronomi pripremili su aktivno učenje naprednih tehnika kuhanja uz niz predavanja i praktične nastave.

Tako ćete kroz osam tjedana – kod nas dobiti znanja o tehnikama i termičkim obradama namirnica, te naučiti mnoge klasične i moderne recepture raznih jela.

Za pristupanje tečaju trebate poznavati osnovne tehnike kuharstva –  certifikat Gastronomada AK-001, a u ovaj tečaj mogu se iznimno uključiti i profesionalci bez početnog certifikata, ali uz nužnu provjeru potrebnog predznanja.

Sve teme i radionice vode članovi naše udruge Gastronomada – profesionalni kuhari, slastičari i gastronomi – a materijali nastali iz struke prilagođeni su upravo onima koji žele proširiti svoja znanja prema čudesnom svijetu kuharstva.

Na naprednom tečaju radi se u grupama od 6 do 8 osoba, a to znači da kuhari i voditelji imaju dovoljno vremena sa svakim polaznikom temeljito proći kroz sve detalje tema koje se obrađuju. Kod nas ćete dobiti sav potreban pribor i namirnice.

Polaznici na svakom terminu tečaja samostalno i timski pripremaju niz kompletnih tematskih jela dana, pripadajuće priloge, umake i preljeve, salate, slastice… Kombiniraju se principi klasičnih kuhinja, tradicionalnih kuhinja, te zanimljive autorske kreacije.

U prvom terminu upoznajemo se s principima rada u naprednom tečaju. Svaki polaznik pokazati će i svoje snalaženje u kuhanju; napraviti će dva naoko jednostavna jela, za koje ćemo samo odabrati glavnu temu, dok ćemo kreativnost prepustiti svakome ponaosob. Tema dana su termike; kalibrirati ćemo pećnice, a kroz osjetljivu priču o jajima naučiti ćemo kako nekoliko stupnjeva razlike može značajno promjeniti strukturu namirnice. Jaja ćemo raditi u meko, srednje, tvrdo, poširati, peći, pržiti… Poraditi ćemo više i na temi masnoća – od maslaca, preko masti, pa do ulja.

Drugi termin je u cjelosti posvećen složenijim temeljcima i juhama, kao i nekim važnim umacima; učimo smeđi i bijeli temeljac, bešamel, veloute, princip izrade pravog consommea, jačamo okuse povrća karamelizacijom, deglaziramo… bavimo se i posebnim juhama kao što je francuska juha od luka.

g1Treći termin posvećen je povrću i krumpiru i duboko uranjamo u tematiku; učimo kako raditi krumpir i kori, pole, krumpir na bavarski, ispravno pripremiti pommes frittes, vlastiti čips, krumpir popečke… braziramo ratatouille, pržimo rigu, slažemo umake na bazi jogurta, kefira, vrhnja… ali ozbiljnije radimo i na izgledima tanjura – sada nam je sve važnije i kako izgledaju naša jela pred posluživanje. Hrana na tanjuru dobija novu dimenziju – dizajn, pozicije, sklad boja… podiže ljestvicu škole.

Četvrti termin skraćeno smo nazvali „snekovi“. Iako smo sat mogli nazvati i kompleksnije jer ćemo proći teme kao što su tijesta za pizze, tortilje, nachose…, bruskete, club sendviče… razne dresinge i namaze – čili, sweet&sour, od sira, humus, majonezu i razne varijacije na tu temu, vinegrette… pa sve do raznih salata; od klasične cesar salate do ruske koju u nas poznajemo kao francusku salatu.

Peti termin je ribljeg karaktera. Uranjati ćemo i morsku i slatkovodnu ribu u razne tehnike kroz niz receptura; od fiš paprikaša, savoura, pečenja ribe u soli, prženja frito mista, ribe u tempuri, naučiti ćemo obradu, gratinirati školjke. Uza sve ići će i pripadajući umaci, marinade i preljevi. A poigrati ćemo se i s nekim neobičnim receptima kao što je primjerica pašticada od tune…

Šesti termin je podijeljen u dva uzastopna dana. Tema je meso. Prvi dan rade se pripreme i obrade, kao i jela kojima je potrebno vrijeme od barem jedne noći da ih možemo pripremati dalje ili pak uživati u rezultatu. Raditi ćemo šarolike priče; paštete, kobasice, mesa u tijestu i pečenja. Naučiti ćemo pripremu confita i terine. Meso će plivati i u saftu, a i peći se u mikrovalnim pećnicama. Na listi je i novih deset začina – uza sve one koje ćemo sve do tada upoznati. Tu je i niz dodatnih umaka i redukcija koji se spajaju s mesom prije, tijekom ili nakon pripreme.

skola_cokolada_6Sedmi termin je također uzastopno dvodnevni. Jer radi se također o temi kojoj treba posvetiti i više vremena, ali i dati nekim elementima u pripremi ili dovršavanju malo vremena… a to su slastice. Razna tijesta, kreme, moussevi, pite, makaroni, a posebno rad s čokoladom traže više strpljenja i više preciznosti, a često i hlađenje koje traje barem jednu noć.

Posljednji, deseti dan druženja i učenja malo je drugačiji od svih dotadašnjih – polaznici sada trebaju samostalno stvoriti nizove zadanih tematskih jela bez našeg „uplitanja“. Dakle sve – od razrade zadane ideje, preko pripreme, izrade i prezentacije, odvija se kao na pravim kuharskim natjecanjima. Doduše, ovdje je naš „žiri“ ipak blaži – kakvi god bili krajnji rezultati svi polaznici će ovoga dana postati pobjednici sa titulom naprednih kuharica i kuhara.

Dobro nam došli u svijet kuharskih i gastronomskih zaljubljenika.

Zbog opsežnosti i složenosti programa – mise en place će biti predpripremljen – povrće, temeljci, osnovna tijesta,… 

TEČAJ UKLJUČUJE 
Predavanja, aktivnu edukaciju i korak po korak sudjelovanje u pripremi jela. Alate i pribor za tečaj osiguravaju Gastronomadi, te sve namirnice potrebne za provođenje programa edukacije. Tečaj vode renomirani hrvatski profesionalni kuhari i Gastronomadi. 

Nakon pohađanja tečaja polaznik dobiva certifikat Gastronomada o završenoj edukaciji. 

FILOZOFIJA
I naravno – sva jela i sve tanjure ćemo međusobno kušati, komentirati, ali nikako ocjenjivati. Cilj ovog tečaja je da naše „napredne“ članove približimo vrhunskim profesionalnim kuharskim i kulinarskim vještinama i podignemo ljestvicu senzibiliteta prema gastronomiji uopće.

Tako modeliran program podiže našem članstvu ukupnu razinu znanja, višu razinu svjesti prema životu s hranom a ne od hrane, a i nadu da ćemo zajedno nastaviti djelovanje na promicanju eno-gastro kulture, zaštite nacionalnih identiteta kroz kulturu jela i tako širiti gastrodiplomaciju u domaćinstva.

ČLANSTVO U UDRUZI S NAPREDNOM ŠKOLOM KUHANJA
Ovaj oblik članstva u godini polaženja stoji 9.100,00 (1.213 eura) odnosno. 9.300,00 kn (1.240 eura) (plaćanje putem kartice na rate).
Ukoliko polazniku članstvo nije isteklo prilikom prijave i polaženja, tada mu se automatski produljuje na još godinu dana. Prijave za ovaj oblik članstva se kao i za oblik članstva s početnom školom primaju tijekom cijele godine, a raspored polaženja dobija svaki kandidat nakon prijave.
Članstvo se u cjelosti plaća po potvrdi termina početka obuke.
Član koji se prijavljuje ima pravo jedan puta u periodu prijave odbiti ponuđeni termin, dok drugi puta gubi pravo dalje prijave.
Nakon potvrde polaženja koja je isključivo nakon uplate ovog oblika članstva, eventualni povrat novca iz razloga više sile treba odobriti komisija koju imenuje predsjednik udruge.

– pristup edukaciji je moguć samo za članove – prijavom na edukaciju automatski postajete član.
– plaćanje moguće karticama, Diners beskamatno u obrocima do 12 rata . Udruga Gastronomadi 
Jurišićeva 1/I, 10000 Zagreb 
tel: +385 1 286-7372
email:[email protected] 

Program Edukacije AK-002

 

Kadrovi i obukaTematski je podijeljen program kroz poglavlja koja pokrivaju određene skupine namirnica i sastojaka, kao i tehnike pripreme te termičke obrade.

Poglavlja se djelom nastavljaju jedno na drugo, te se djelom koristi predpriprema od prethodnog dana ukoliko je potrebno – slijedeći mise en place metodologiju organizacije profesionalne kuhinje.

Svako određeno poglavlje prati i skripta (podsjetnik) s informacijama.

 

 

RAZRADA POGLAVLJA

1. Osnove termika, mise en place i principa rada
– uvod, testiranje kandidata, kalibriranje kućne pećnice, važnost termika vode – tema dana: Jaja – kuhanje, pečenje, poširanje, prženje,…

2. Juhe
– bistre, povrtne, consomme, bouillon, minestrone, krem, pire juhe, potage… bazni umaci bešamel i veloute. Izrada temeljca tehnikom pečenja kostiju i deglaziranja.

3. Povrće
– braziranje, konzerviranje, dresinzi, parenje, kompoti, ratatuille, salate. Tema dana: krumpir – obrade i pripreme na desetke načina kroz kuhanja, parenja, prženja i pečenja…

4. Snekovi za kućne domjenke, ravni kruhovi, poneka pašta i pizze
– pesto, foccacie, sirevi, tortilje, nachosi, salate i dresinzi, klub sendviči i premazi, humus, sweet&sour…

5. Ribe
– savouri, pečenje pod soli, gratiniranje, panade od sira, riblja pašticada, zanimljiva riješenja za bolje razumijevanje „cross-over“ okusa

6. Meso I i II
– mariniranja, pacanja, odležavanja i kratke termičke obrade, izrada pašteta i priprema domaćih kobasica, tehnike kuhano-pečenih mesa, pečenje mesa do hrskave korice… confit, aspik, gravy umak.

7. Deserti I i II
– mousse-vi, voćne kreme, pite, ganash-i, karamelizirano voće, glazure za torte i kolače, ukrasi od šećera i čokolade…

8. Finalno druženje
– kuhaju polaznici uz nadzor mentora i predavača na zadane teme i po principu nastupa na pravim profesionalnim kuharskim natjecanjima.

Udruga Gastronomadi 
Jurišićeva 1/I, 10000 Zagreb 
tel: +385 1 286-7372
email:[email protected] 

skola_cokolada_6LOKACIJA
Edukacija se odvija u gastronomsko-edukacijskom centru Klub Gastronomada, Jurišićeva 1/I u Zagrebu. 


TRAJANJE TEČAJA
Tečaj se odvija prema posebnom rasporedu, dinamika subota, te petak-subota:

POTREBNO PREDZNANJE I ZAHTJEVNOST

Edukacija “Napredni tečaj kuhanja kroz pet tjedana” zahtjeva predznanje i namijenjena je i kuharima amaterima, polaznicima osnovne edukacije Gastronomada (EDU-AK001), ali i profesionalcima. 

JEZIK EDUKACIJE
Edukacija se odvija na hrvatskom jeziku. U slučaju zainteresiranosti cijele grupe edukaciju je moguće provesti na engleskom ili njemačkom jeziku. 

NAMIRNICE I RADNA OPREMA
Za školu ćemo osigurati pregače da se nezabrašnite ili “zaflekate”, pribor , lonce i teće za kuhanje, …. 

VELIČINA GRUPE
Veličina grupe se kreće do devet osoba. 

VREMENSKE PRILIKE
Vremenska prognoza ne utječe na raspoloženje i provedbu radionice. 

ČLANSTVO S NAPREDNOM ŠKOLOM KUHANJA
Iznos članstva sa školom kuhanja iznosi 9.100,00 odnosno 9.300,00 kn.

 

PLAĆANJE
Prilikom prijave za ovaj oblik članstva važno je dobiti odobrenje od strane komisije udruge Gastronomadi. Pravo polaženja imaju postojeći članovi koji su prošli početnu školu kuhanja ili profesionalni kuhari, također članovi udruge, a koji prolaze posebno testiranje prije pristupanja u ovaj oblik članstva.

Uplata je moguća  na dva načina: 

– na žiro-račun Udruga Gastronomada, Zagreb – IBAN – transakcijski račun HR40 2340 0091 1106 6929 7 – SWIFT CODE: PBZGHR2X kod Privredna banka Zagreb d.d. s naznakom „Članstvo s naprednom školom kuhanja AK-002 za Ime i Prezime“.

– za kartice i direktna uplata – osobno na adresi Kluba Gastronomada, Jurišićeva 1, Zagreb svakog radnog dana (upiti na tel 01 286-7372 ili e-mail [email protected]) . 

Uplata na žiro račun potrebna je najkasnije tri dana prije datuma tečaja i isključiva je potvrda prijave na tečaj.

OTKAZIVANJE TEČAJA

Ukoliko se iz opravdanih razloga, deset radnih dana prije održavanja tečaja, otkaže prisustvovanje izvršiti će se povrat novaca polazniku. 

OSTALE VAŽNE NAPOMENE
Radionice će se održati s minimalnim brojem od 6 prijavljenih.
U slučaju manjeg broja prijava tečaja će se otkazati za neki drugi datum, a prijavljenima po želji vratiti novac ili ga priznati kao uplatu za novu radionicu.

Gastronomadi iz raznih tehničkih razloga kao što je, primjerice, nemogućnost dobave određene namirnice i sl. zadržavaju pravo promjene detalja u satovima ili drugačijeg rasporeda satnica od navedenih u programu. 

Udruga Gastronomadi 
Jurišićeva 1/I, 10000 Zagreb 
tel: +385 1 286-7372
email:[email protected] 

Edukacija AK-002

od 9.100,00 kn / osoba

 

 • za profesionalce
 • ili certifikat AK-001

Škole Gastronomada slijede organizaciju i tehnike dobrih restorana.

Napredna škola to potvrđuje – ona je poput pripreme za prijemni.

Chef Marin Rendić

Restoran Bistro Apetit, Zagreb

NEKE OD TEMA EDUKACIJE
 • uvod, testiranje
 • jaja i tehnike pripreme
 • juhe
 • pašte, pizze i riža
 • povrće i tehnike pripreme
 • ribe – morske i slatkovodne
 • meso I i meso II
 • deserti I i deserti II

OSNOVNE INFORMACIJE
 • cjelodnevni i popodnevni termini
 • subota, petak-subota x 8 tjedana
 • predznanje je nužno
 • polaznik aktivno sudjeluje u pripremi jela i degustaciji
 • profesionalni kuhari i iskusni predavači
 • alati za kuhanje, skripte, pregače osigurani za polaznike
 • metodologija nastala iz prakse, male grupe
 • certifikat Gastronomada

Škola kuhanja za početnike

U našoj školi kuhanja naučiti ćete kuhati kroz 10 poglavlja.  Edukacija se odvija u popodnevnim terminima dva puta tjedno u trajanju od 3 puna sata kroz 5 tjedana
gastronomadi_Akademija
gastronomadi_iskon
gastronomadi_kitchenAid_Mixer
gastronomadi_recepti.hr
gastronomadi_whirlpool
gastronomadi_dick_logo