Opis
Škola kuhanja se odvija u popodnevnim satima, 2 x tjedno x 5 tjedana x 3 sata

Kroz pet tjedana – dva puta u tjednu – kod nas ćete dobiti znanja o organizaciji kućnog hladnjaka, nabavi namirnica na najbolji i najjeftiniji način, pripremi raznih temeljaca za tjedni kućni meni, ovladati ćete izradama vlastitog kruha i raznih tjestenina, doznati sve tajne rižota, naučiti tehnike odabira, čišćenja i pripreme riba, morskih plodova, raznih vrsta mesa, povrća, korištenje začina… sve uz pripremu niza klasičnih ali i kreativnih jela koje ćete stvarati zajedno sa nama. Naravno, tu su i neizostavne slastice – raditi ćemo kolačiće i torte, upoznati tijesta, biskvite i kreme, te na kraju i proći školu osnovnih znanja o povijesti vina, te osnovne principe spajanja sa jelima kao i prepoznavanja okusa i stilova..
Sve teme i radionice članovi naše udruge Gastronomada – profesionalni kuhari i gastronomi – prilagodili su upravo onima koji žele u svoj život unijeti prva ali i nova znanja o kućnih kuharskim čarolijama na buduće zadovoljstvo ukućana, prijatelja i kućnih gostiju.
Na ovom početničkom tečaju radi se u grupama do 12 osoba, a to znači da kuhari i voditelji imaju dovoljno vremena sa svakim polaznikom temeljito proći kroz sve detalje tema koje se obrađuju. Kod nas ćete dobiti sav potreban pribor i namirnice, na Vama je samo da napokon odlučite mali dio svojeg slobodnog vremena utrošiti na koristan i zanimljiv način.
Tečaj se odvija u popodnevnim satima, 2 x tjedno x 5 tjedana x 3 sata = min. 30h
NEKE OD TEMA TEČAJA
- organizacija kuhinje
- nabava namirnica i nutricionizam
- osnovne tehnike rezanja i obrade
- voće i povrće
- temeljci i juhe
- kruh i rižoti
- domaće tjestenine i njoki
- riječna i morska riba, školjke i mekušci
- svijet mesa
- slastice
- uvod u svijet vina
- termini u popodnevnim satima
- dva puta tjedno kroz pet tjedana
- predznanje nije potrebno
- polaznik aktivno sudjeluje u pripremi jela i degustaciji
- profesionalni kuhari i iskusni predavači
- alati za kuhanje, skripte, pregače osigurani za polaznike
- metodologija nastala iz prakse, male grupe
- certifikat Gastronomada
TEČAJ UKLJUČUJE
Predavanja, aktivnu edukaciju i korak po korak sudjelovanje u pripremi jela. Alate i pribor za tečaj osiguravaju Gastronomadi, te sve namirnice potrebne za provođenje programa edukacije. Tečaj vode renomirani hrvatski profesionalni kuhari i Gastronomadi. Nakon pohađanja tečaja polaznik dobiva certifikat Gastronomada o završenoj edukaciji.
FILOZOFIJA
I naravno – sva jela koja ćemo zajedno raditi, zajedno ćemo uživati i komentirati. Dugoročno, cilj nam je promicati proizvođače ekoloških i autohtonih proizvoda, uključujući seoska domaćinstva, „vrhunske“ restorane i male obiteljske hotele.
Dodatno, cilj nam je podizati ukupnu razinu edukacije i svjesnost prema zdravom življenju, molekularnu gastronomiju, djelovati na razvoju gastro-eno turizma, stvaranju gastronomskih klastera, promicanju hrvatskih gastro ikona, te djelovati na područjima gastrodiplomacije.
ČLANSTVO SA ŠKOLOM KUHANJA
Iznos članstva sa školom kuhanja iznosi 660,00 – 713,00 EUR (4.972,77 – 5.378,88 HRK) i uključuje sve gore navedeno, ali i još pokoje iznenađenje.
PLAĆANJE
– plaćanje moguće netbankingom, gotovinom, karticama jednokratno, te Diners beskamatno u obrocima do 12 rata .
Dođite i pridružite se našem svijetu mirisa, okusa i boja uz pregršt zabave i finih jela koja ćemo, naravno, uvijek zajedno kušati, komentirati i – tko zna – moguće i poboljšavati na zadovoljstvo svih. Udruga Gastronomadi Jurišićeva 1/I, 10000 Zagreb tel: +385 1 480 200. email: [email protected]
Program tečaja: Osnove kuhanja (EDU-AK001)
Dinamika odvijanja – 2 x tjedno u popodnevnim satima, 3 x sata x pet tjedana 1. poglavlje:
– upoznavanje s osnovnim namirnicama i podjelama na kategorije
– načini nabave, kupovine i punjenja kućnog hladnjaka, čuvanje hrane
– dnevna prehrana, nutricionistički balansi ishrane, piramida ishrane, organizacija kuhinje
– pokazna priprema jednog brzog dnevnog jela (opcija)
2. poglavlje:
– osnovni temeljci i juhe / priprema i uporaba ribljih, povrtnih i mesnih temeljaca
3. poglavlje:
– tema dana: povrće
– tehnika kuhanja na pari i radionica „row food“ jela
– obrada povrća načini pripreme
– klasična i kreativna jela
4. poglavlje:
– vrste kruha / brašna, kvasci, izrada i pečenje raznih kruhova sa tehnikama
– rižoti / tajne riže, priprema i izrada raznih rižota
5. poglavlje:
– pašte i njoki / izrada tjesta, oblika i punjenja raznih tjestenina
– tipični umaci / priprema i izrada klasičnih umaka za pašte
– tehnike kuhanja i prženja tjestenina i njoka
6. poglavlje:
– riba morska i riječna – prepoznavanje, odabir, čišćenje, pripreme, tipična jela
– školjke, rakovi, muzgavci – prepoznavanje, odabir, čišćenje, pripreme, tipična jela
– tehnike paniranja, prženja, kuhanja
7. poglavlje:
– meso u ishrani, osnovne podjele i kategorije
– tema dana: perad, janjetina, kozletina / odabir, obrade, priprema
– klasična i kreativna jela od peradi i janjetine
– tehnika kućne peke
8. poglavlje:
– tema dana: svinjetina, junetina, divljač / odabir, obrada, priprema
– klasična i kreativna jela
– tehnike mariniranja i roštilja u kući i na otvorenom 9. poglavlje:
– praktična radionica – torte, prhki kolači, čokoladne glazure, puff tijesto, osnovne kreme – izrade biskvita, punjenja i dizajn kolača i slastica – tehnike izrade torti, kolačića, topljenja čokolada, izmjera i odabira namirnica za slastice, temperatura
10. poglavlje:
– kratki uvod u vina
– spajanje stilova vina s jelima
– zajednički objed i podjela diploma
LOKACIJA
Edukacija se odvija u gastronomsko-edukacijskom centru Klub Gastronomada, Jurišićeva 1/I u Zagrebu.
TRAJANJE TEČAJA
Tečaj se odvija u popodnevnim satima, dinamika 2 x tjedno x 5 tjedana x 3 sata = min. 30h
POTREBNO PREDZNANJE I ZAHTJEVNOST
Edukacija “Nauči kuhati kroz pet tjedana” ne zahtjeva predznanje i namijenjena je i potpunim početnicima u kuhinji, ali i svim onima koji su zainteresirani upoznati svijet kuhanja i naučiti osnove kuharstva.
JEZIK EDUKACIJE
Edukacija se odvija na hrvatskom jeziku. U slučaju zainteresiranosti cijele grupe edukaciju je moguće provesti na engleskom ili njemačkom jeziku.
NAMIRNICE I RADNA OPREMA
Za školu ćemo osigurati pregače da se nezabrašnite ili “zaflekate”, pribor , lonce i teće za kuhanje, ….
VELIČINA GRUPE
Veličina grupe se kreće do dvanaest osoba.
VREMENSKE PRILIKE
Vremenska prognoza ne utječe na raspoloženje i provedbu radionice.
ČLANSTVO UZ ŠKOLU KUHANJA
Iznos članstva sa školom kuhanja iznosi 660,00 – 713,00 EUR (4.972,77 – 5.378,88 HRK)
PLAĆANJE
Uplata je moguća na dva načina:
– na žiro-račun Udruga Gastronomada, Zagreb – IBAN – transakcijski račun HR40 2340 0091 1106 6929 7 – SWIFT CODE: PBZGHR2XXXX kod Privredna banka Zagreb d.d. s naznakom „Članarina s početnom školom kuhanja za Ime i Prezime“.
– za kartice i direktna uplata – osobno na adresi Kluba Gastronomada, Jurišićeva 1, Zagreb svakog radnog dana uz prethodnu najavu (upiti na tel 01 4820 200 ili e-mail [email protected]) .
Uplata na žiro račun potrebna je po primitku potvrde prijave na e-mail i to obaveznom akontacijom ili potpunim iznosom i isključiva je potvrda prijave u članstvo udruge sa školom kuhanja.
OTKAZIVANJE ČLANSTVA SA ŠKOLOM
Ukoliko se iz opravdanih razloga više sile koju valjanost procjenjuje komisija Udruge Gastronomadi u periodu od sedam dana prije početka škole otkaže prijava, izvršiti će se povrat novca članu-polazniku. Povrat novca nije moguć u slučaju odustajanja tijekom trajanja škole.
OSTALE VAŽNE NAPOMENE
U slučaju manjeg broja prijava tečaja će se otkazati za neki drugi datum, a prijavljenima po želji vratiti novac ili ga priznati kao uplatu za novu radionicu.
Udruga Gastronomadi Jurišićeva 1/I, 10000 Zagreb tel: +385 1 4820-200, email: [email protected]