Škola kuhanja za početnike s članstvom
Dođite i pridružite nam se u mirisnom svijetu kuhanja na tečaju kuhanja za početnike.
Predznanje vam nije potrebno – ne morate znati ispeći jaja niti kruh, pohati šnicele ili ispeći palačinke.
Dvaput tjedno, u blok radionicama od tri sata, kroz pet tjedana naučiti ćete o organizaciji kućnog hladnjaka i nabavi namirnica (od kumice ili iz omiljenog dućana), otkriti ćete tajne rižota i domaćih tjestenina, naučiti marinade, osmoze i načine pripreme mesa, zašto i kako koristiti začine, a riba, školjke i mekušci više neće biti misterij.
Na preporuku prijatelja odlučio sam se za školu. Danas kuham za obitelj, prijatelje i mota mi se po glavi mala konoba.
U našem gastronomskom centru, klubu Gastronomada, profesionalni kuhari pripremili su pet tjedana aktivnog učenja kuhanja uz predavanja i praktičnu nastavu, a u kojima će Vam otkriti sve ono što treba da Vaša kućna kuhinja više ne bude mjesto gdje ćete uporno listati kuharice i gubiti vrijeme i novac na pokušaje da kuhate kreativno, ukusno, zdravo i naravno u okvirima svojeg dnevnog vremena.
Kroz pet tjedana – dva puta u tjednu – kod nas ćete dobiti znanja o organizaciji kućnog hladnjaka, nabavi namirnica na najbolji i najjeftiniji način, pripremi raznih temeljaca za tjedni kućni meni, ovladati ćete izradama vlastitog kruha i raznih tjestenina, doznati sve tajne rižota, naučiti tehnike odabira, čišćenja i pripreme riba, morskih plodova, raznih vrsta mesa, povrća, korištenje začina… sve uz pripremu niza klasičnih ali i kreativnih jela koje ćete stvarati zajedno sa nama.
Naravno tu su i neizostavne slastice – raditi ćemo kolačiće, pite, štrudle i torte, te na kraju i proći školu upoznavanja svijeta vina i osnovne principe spajanja jela i vina.
Sve teme i radionice članovi naše udruge Gastronomada – profesionalni kuhari i gastronomi – prilagodili su upravo onima koji žele u svoj život unijeti prva ali i nova znanja o kućnih kuharskim čarolijama na buduće zadovoljstvo ukućana, prijatelja i kućnih gostiju.
Na ovom početničkom tečaju radi se u grupama do 12 osoba, a to znači da kuhari i voditelji imaju dovoljno vremena sa svakim polaznikom temeljito proći kroz sve detalje tema koje se obrađuju. Kod nas ćete dobiti sav potreban pribor i namirnice, na Vama je samo da napokon odlučite mali dio svojeg slobodnog vremena utrošiti na koristan i zanimljiv način.
Tečaj se odvija u popodnevnim satima, 2 x tjedno x 5 tjedana x 3 sata = min. 30h
- organizacija kuhinje
- nabava namirnica i nutricionizam
- osnovne tehnike rezanja i obrade
- voće i povrće
- temeljci i juhe
- kruh i rižoti
- domaće tjestenine i njoki
- riječna i morska riba, školjke i mekušci
- svijet mesa
- slastice
- uvod u svijet vina
- termini u popodnevnim satima
- dva puta tjedno kroz pet tjedana
- predznanje nije potrebno
- polaznik aktivno sudjeluje u pripremi jela i degustaciji
- profesionalni kuhari i iskusni predavači
- alati za kuhanje, skripte, pregače osigurani za polaznike
- metodologija nastala iz prakse, male grupe
- certifikat Gastronomada
TEČAJ UKLJUČUJE Predavanja, aktivnu edukaciju i korak po korak sudjelovanje u pripremi jela. Alate i pribor za tečaj osiguravaju Gastronomadi, te sve namirnice potrebne za provođenje programa edukacije. Tečaj vode renomirani hrvatski profesionalni kuhari i Gastronomadi.
Nakon pohađanja tečaja polaznik dobiva certifikat Gastronomada o završenoj edukaciji.
FILOZOFIJA
I naravno – sva jela koja ćemo zajedno raditi, zajedno ćemo uživati i komentirati. Dugoročno, cilj nam je promicati proizvođače ekoloških i autohtonih proizvoda, uključujući seoska domaćinstva, „vrhunske“ restorane i male obiteljske hotele.
Dodatno, cilj nam je podizati ukupnu razinu edukacije i svjesnost prema zdravom življenju, molekularnu gastronomiju, djelovati na razvoju gastro-eno turizma, stvaranju gastronomskih klastera, promicanju hrvatskih gastro ikona, te djelovati na područjima gastrodiplomacije.
KOTIZACIJA ZA TEČAJ
Kotizacija za tečaj po osobi iznosi od 660,00€ na više i uključuje sve gore navedeno.
PLAĆANJE
– plaćanje moguće karticama, Diners i Erste Maestro plus beskamatno u obrocima do 12 rata .
– niži iznos za aktivne članove Gastronomada.
Dođite i pridružite se našem svijetu mirisa, okusa i boja uz pregršt zabave i finih jela koja ćemo, naravno, uvijek zajedno kušati, komentirati i – tko zna – moguće i poboljšavati na zadovoljstvo svih.
Udruga Gastronomadi
Jurišićeva 1/I, 10000 Zagreb
tel: +385 1 482-0200. email: [email protected]
Program tečaja: Osnove kuhanja (EDU-AK001)
Dinamika odvijanja – 2 x tjedno u popodnevnim satima, 3 x sata x pet tjedana
1. poglavlje:
• upoznavanje s osnovnim namirnicama i podjelama na kategorije
• načini nabave, kupovine i punjenja kućnog hladnjaka, čuvanje hrane
• dnevna prehrana, nutricionistički balansi ishrane, piramida ishrane, organizacija kuhinje
• pokazna priprema jednog brzog dnevnog jela (opcija)
2. poglavlje:
• osnovni temeljci i juhe / priprema i uporaba ribljih, povrtnih i mesnih temeljaca
3. poglavlje:
• povrće i njoki
• tehnika kuhanja na pari i radionica „row food“ jela
• obrada povrća, načini pripreme jela
• klasična i kreativna jela
4. poglavlje:
• vrste kruha / brašna, kvasci, izrada i pečenje raznih kruhova sa tehnikama
• rižoti / tajne riže, priprema i izrada raznih rižota
5. poglavlje:
• tjestenina i wok / izrada tjesta, oblika i punjenja raznih tjestenina
• tipični umaci / priprema i izrada klasičnih umaka za pašte
• tehnike izrade jela u woku, kuhanja i prženja tjestenina
6. poglavlje:
• riba morska i riječna – prepoznavanje, odabir, čišćenje, pripreme, tipična jela
• školjke, rakovi, muzgavci – prepoznavanje, odabir, čišćenje, pripreme, tipična jela
• tehnike paniranja, prženja, kuhanja
7. poglavlje:
• meso u ishrani, osnovne podjele i kategorije
• tema dana: perad, janjetina, kozletina / odabir, obrade, priprema
• klasična i kreativna jela od peradi i janjetine
• tehnika kućne peke
8. poglavlje:
• svinjetina, junetina, divljač / odabir, obrada, priprema
• klasična i kreativna jela
• tehnike mariniranja i roštilja u kući i na otvorenom
9. poglavlje:
• osnove biskvitnog tijesta, slastičarskih krema, torte, prhkog tijesta, čokoladne glazure, puff tijesto… principi izrade biskvita, punjenja, dizajn slastica – tehnike izrade torti, kolačića, topljenja čokolada, izmjera i odabira namirnica za slastice
10. poglavlje:
• uvod u svijet vina
• spajanje stilova vina s okusima jela
• svečana zajednička večera i podjela diploma
LOKACIJA
Edukacija se odvija u gastronomsko-edukacijskom centru Klub Gastronomada, Jurišićeva 1/I u Zagrebu.
TRAJANJE TEČAJA
Tečaj se odvija u popodnevnim satima, dinamika 2 x tjedno x 5 tjedana x 3 sata = min. 30h
POTREBNO PREDZNANJE I ZAHTJEVNOST
Edukacija “Nauči kuhati kroz pet tjedana” ne zahtjeva predznanje i namijenjena je i potpunim početnicima u kuhinji, ali i svim onima koji su zainteresirani upoznati svijet kuhanja i naučiti osnove kuharstva.
JEZIK EDUKACIJE
Edukacija se odvija na hrvatskom jeziku. U slučaju zainteresiranosti cijele grupe edukaciju je moguće provesti na engleskom ili njemačkom jeziku.
NAMIRNICE I RADNA OPREMA
Za školu ćemo osigurati pregače da se nezabrašnite ili “zaflekate”, pribor , lonce i teće za kuhanje, ….
VELIČINA GRUPE
Veličina grupe se kreće do dvanaest osoba.
VREMENSKE PRILIKE
Vremenska prognoza ne utječe na raspoloženje i provedbu radionice.
ČLANSTVO UZ ŠKOLU KUHANJA
KOTIZACIJA ZA TEČAJ
Kotizacija za tečaj po osobi iznosi od 660,00€ na više i uključuje sve gore navedeno, ali i još pokoje iznenađenje.
PLAĆANJE
– plaćanje moguće karticama, Diners i Erste Maestro plus beskamatno u obrocima do 12 rata .
– popust za aktualne članove Gastronomada.
– plaćanje gotovinom umanjeno za iznos kartične provizije.
PLAĆANJE
Uplata je moguća na dva načina:
– na žiro-račun Udruga Gastronomada, Zagreb – IBAN – transakcijski račun HR40 2340 0091 1106 6929 7 – SWIFT CODE: PBZGHR2X kod Privredna banka Zagreb d.d. s naznakom „Članarina s početnom školom kuhanja za Ime i Prezime“.
– za kartice i direktna uplata – osobno na adresi Kluba Gastronomada, Jurišićeva 1, Zagreb svakog radnog dana (upiti na tel 01 4820 200 ili e-mail [email protected]) .
Uplata na žiro račun potrebna je po primitku potvrde prijave na e-mail i to obaveznom akontacijom ili potpunim iznosom i isključiva je potvrda prijave u članstvo udruge sa školom kuhanja.
OTKAZIVANJE ČLANSTVA SA ŠKOLOM
Ukoliko se iz opravdanih razloga više sile koju valjanost procjenjuje komisija Udruge Gastronomadi u periodu od sedam dana prije početka škole otkaže prijava, izvršiti će se povrat novca članu-polazniku. Povrat novca nije moguć u periodu od sedam dana prije početka prvog sata kao niti u slučaju odustajanja tijekom trajanja škole.
OSTALE VAŽNE NAPOMENE
U slučaju manjeg broja prijava tečaja će se otkazati za drugi datum, a prijavljenima po želji vratiti novac ili ga priznati kao uplatu za novi termin ukoliko se novi član polaznik složi sa novim datumom.
Udruga Gastronomadi
Jurišićeva 1/I, 10000 Zagreb
tel: +385 1 4820 200
email: [email protected]