+385 1 482 0 200 [email protected]

 

[fb_button]
zutiklik maslinovo ulje domace

Kako odabrati dobro, izvorno hrvatsko maslinovo ulje?

To je vječito pitanje kojim se bave najveći znalci i poznavaoci ulja. Tom su prigodom prijepori oko sorti uvriježena stvar, a geografsko podrijetlo može biti stvar ozbiljnijih zamjeranja.

Maslinarstvo i proizvodnja maslinovog ulja spada u onaj dio baštine koji će si svaka mediteranska zemlja htjeti pripisati svojim.

Kada to svedemo u nacionalne kontekste, susrest ćemo se s regionalnom podjelom koja će također rezultirati visokim stupnjem privrženosti maslinarstvu, ali i ljubomori prema svojim sortama.

Maslina se zbog svojih svojstava uvriježila u našoj kulturi kao simbol mira, pa je dospjela i na listu UN-ovih verificiranih simbola. Poprilično dobro za jednu biljku.

olive oil 1867229 640Maslinovo ulje dobiva se čistim mehaničkim postupkom prešanja plodova masline, nije ga potrebno obogaćivati niti je potrebna rafinacija.

Sektor maslinarstva uređen je u EU-u velikim brojem normi koje reguliraju proizvodnju, izvoz i prodaju ovog proizvoda, pa možemo kazati da je važna gospodarska grana u Europi.

Osim prehrambene namjene, maslinovo ulje koristi se još i u proizvodnji sapuna, kozmetike, kao i farmaceutskih proizvoda.

Otpad od prešanja maslina, tzv. muggia, iznimno je tražena sirovina za izradu briketnog i peletnog ogrjeva koji oslobađa visokokaloričnu energiju prigodom oksidacijskih procesa.

Nebrojeni su razlozi za zastupljenost maslinovog ulja u prehrani, ali najvažniji je onaj koji osjećamo pod nepcima.

Ne moramo biti veliki znalci da bismo u ulju od belice tražili paprasti okus, dok će nam oblica davati travkastiji, ali nas znadu iznenaditi uljarski uspjesi koji dobrim odabirom kupaže, mješavine sorti, proizvedu ulje iznimno ugodna okusa.

Rijetko je koji mediteranski recept zamisliv bez pravog maslinovog ulja, od onih najkompliciranijih recepata sve do onih iznimno jednostavnih, poput samog ulja, sira, masline i vina.

Mnoga svjedočanstva govore nam o blagotvornim učincima na kožu i kosu, pa je maslinovo ulje postalo i kozmetički preparat.

U namjeri da se izbjegnu prijepori i da se omogući dostupnost pravih proizvoda hrvatskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava internetska trgovina Žuti klik posvetila je čitav jedan virtualni prodajni prostor suradnji s našim OPG-ovima, tako da možemo samo jednim klikom nahttps://www.zutiklik.hr/klikni-na-domace kupiti birane proizvode hrvatskog sela.

Suradnja s obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima jamči nam izvornost i kvalitetu, a sama činjenica da je Žuti klik internetska trgovina Hrvatske pošte garantira nam da ćemo svoje narudžbe dobiti u najbržem roku diljem domovine.

Klikni i kupi domaće na Žutom Kliku

[fb_button]