+385 1 482 0 200 [email protected]

 

[fb_button]

Običaj spremanja zimnice primjeren je kulturi svih podneblja Hrvatske, gotovo da nema ni jednog kutka Lijepe Naše u kojem bi taj pojam bio stran.

Ipak, zbog tempa života i nepovjerenja u namirnice, koje nisu uvijek najsigurnijeg podrijetla, nije svako kućanstvo u prilici pripremati vlastitu zimnicu.

U svoje vrijeme recepti i rituali spravljanja zimnice razlikovali su se od kuće do kuće, ali je ideja bila ista – spremiti namirnice za zimu.

Hladnjaci nisu bili izumljeni, a genetički modificirano povrće bilo je nepoznato.

Danas samo privilegirani znadu kako doći do izvornih namirnica, a mnogi koji se u tome amaterski okušaju ostanu prevareni i vješt prekupac podvali im uvoznu robu koja nije vidjela ni sunca ni zemlje.

pickled vegetables 2110970 640

Vještine, pribor i alati ponekad su prijelomna točka odluke o tome hoćemo li raditi zimnicu ili ćemo se osloniti na ono što se nudi na policama trgovina.

Iako su razne električne naprave olakšale posao sjeckanja i guljenja, neizbježna je činjenica da kuhinje u individualnom stanovanju postaju sve neprikladnije za ozbiljnije zahvate. Malo kućanstava ima velike lonce, još manje ih može papriku ispeći na ugljenu.

Spremanje zimnice pretvara kuhinju u pravu malu manufakturu u kojoj su zastupljeni svi procesi: od nabave, transporta, pranja, guljenja i sjeckanja povrća, blanširanja, kuhanja i pečenja sve do konzerviranja i pakiranja.

Ovdje nismo ni spomenuli završno čišćenje. To su sve razlozi više da si dopustimo pomoć od najboljih, a to su obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

U odabranim OPG-ovima naći ćemo namirnice izvorne kakvoće, recepte po kojima su generacije spravljale zimnicu i napunjene, gotove, ukrašene staklenke, kakvih u modernom okružju ima malo.

Odabir obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava za nas je odradila internetska trgovina Žuti klik, koji je čitav segment svoga djelovanja posvetio OPG-ovima i njihovu povezivanju s kupcima.

Jednim klikom iz svog naslonjača postat ćete vlasnikom ukusne zimnice, a da pritom niste napravili ni jednu od prethodno opisanih radnji.

Treba samo otići na https://www.zutiklik.hr/klikni-na-domace i otkriti odabir zimnice po svačijem ukusu. Namjera da se put od polja do stola što više skrati uspjela je pomoću ove internetske trgovine koja je građanima na usluzi.

Klikni i kupi domaće na Žutom Kliku

[fb_button]